Mälarhusen

Mälarhusen

(Ursprungligen från danska Melahusen där mela är ett annat ord för mjöl. Mela av att sanden är fin och vit som mjöl)
Sommarhuset ligger i sandklitter med fri utsikt mot havet och Bornholm. Landskapet har inspirerat till en enkel och stram byggnad som genom att följa sandklitternas topografi reser sig generöst mot havet. Stora glaspartier och en återhållsam färgsättning strävar efter att sammanfläta byggnaden med sin omgivning. Huset vänder sig entydigt mot havet, terrassfönster och takfönster övergår i varandra i riktning mot havet. Även riktningen och flödet i huset är skapade utifrån att få en närhet och kontakt med havet via utsiktsaxlar. Sovrummet på ovanvåningen vid trapphuset förbinds med fönster till entrén/trapphuset och får på så sätt också kontakt med havet via dess takfönster. Bottenvåning och ovanvåning förbinds med varandra genom det öppna generösa trapphuset. Även invändigt har huset  inspirerats av landskapet och av att röra sig genom klitterna och sanddynerna; det mjukt flödet runt, igenom och tillbaka. I bottenvåningens olika golvnivåer horisontellt och vertikalt och sedan en dramatisk vertikalitet i trapphuset; bestigning till en dyntopp (övre hallen) med utsikt över sanddynerna, havet och Bornholm. Publicerad i boken  ”Skandinavische Einfach”, (enkelheten i skandinavisk arkitektur) som ett av tio utvalda skandinaviska hus.

Medverkande: Mårten Hylta, Ulrika Bjartmar
Adress: Mälarhusen, Simrishamns kommun