Orangeri i Tivoliparken, Kristianstad – Tävlingsvinst

Orangeri i Tivoliparken, Kristianstad – Tävlingsvinst

Orangeriet kommer att ligga i norra Tivoliparken i anslutning Hälsoträdgården. Det är en plats för alla som vill njuta av småskalig trädgårdsodling eller avkoppling i lummig grönska.

Den 20 januari 2014 gav tekniska nämnden klartecken att påbörja bygget av Orangeriet i Hälsoträdgården och byggandet pågår på platsen.

– Ett orangeri kan beskrivas som en vinterträdgård, säger Emmie Johnson, projektledare på C4 Teknik, Kristianstad kommuns tekniska förvaltning, och fortsätter:
– Byggnaden kommer att bestå av ett växthus och ett ”vinterrum”, som binds samman av en mur och en terrass.

Växthuset ger möjlighet till förkultivering av fröer till Hälsoträdgården. Det förlänger säsongen för odlingsverksamheten, men också för besökare som vill uppleva grönskan i Tivoliparken. Det intilliggande vinterrummet blir en yta för aktiviteter eller kurser. Allt blir tillgänglighetsanpassat – precis som i övriga Hälsoträdgården.

Orangeriet och hälsoträdgården bygger på ett unikt nyskapande nätverk mellan flera av kommunens förvaltningar och olika föreningar och arbetar ekologiskt och hållbart. Naturen erbjuder läkning för stressrelaterade sjukdomar och här kan kommuninvånarna aktivt delta i arbetet eller bara bara vistas i naturen.

Hälsoträdgården är öppen för alla och fungerar som:

  • Aktivitets- och arbetsplats
  • Upplevelsemiljö
  • Läkande miljö

Invigning i augusti!

Medverkande: Ulrika Bjartmar, Mårten Hylta, Elin Larsson
Beställare: Kristianstad kommun, C4 Teknik

Läs mer:

http://www.kristianstad.se/orangeriet
http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1602098/Gasverksfonster-far-nytt-liv-i-Tivoliparken.html